led ligt
Wat zijn LED’s? Voordelen van LED Besparing Kleurbeleving

LED was in het verleden alleen leverbaar in een kille blauwe kleur, door verdere ontwikkelingen zijn er nu diverse kleuren leverbaar. De kleurtemperatuur, kleurweergave en het aantal lumen zijn zeer belangrijke parameters om een lichtbron te
definiëren. Wanneer een lichaam sterk wordt verhit
gaat het, ongeacht het materiaal waaruit het bestaat, een kleur uitstralen die direct afhankelijk is van de temperatuur. Hier is het begrip kleurtemperatuur, uitgedrukt in Kelvin (K) op gebaseerd.  Een lage kleurtemperatuur wijst op een warmere lichtkleur met veel rood en geel. Hoe hoger de kleurtemperatuur wordt , hoe “koeler” het licht lijkt en hoe groter het aandeel blauw is. Hoe dichter de kleurtemperatuur komt bij die van het middagzonlicht, hoe minder moeite de hersenen moeten doen om kleuren te corrigeren en hoe minder vermoeiend de lichtbron lijkt.

Kleurtemperatuur           Lichtkleur
2500 - 2800 K                 Extra warmwit
2800 - 3500 K                 Warmwit
3500 - 5000 K                 Neutraalwit
5000 - 6000 K                 Daglicht
6000 - 7000 K                 Wit
7000 - 8000 K                 Koel daglicht

De kleurtemperatuur bepaalt samen met de kleurweergave­index (CRI – Colour Rendering Index) het spectrum van het licht van de lamp en dus ook de kleur van het uitgestraalde licht. Dit wordt weergegeven in Ra. Als een lamp de maximum waarde van 100 Ra heeft, dan wordt de kleur exact waargenomen. Wanneer deze waarde lager is, dan zal de kleurtemperatuur minder precies worden gedefinieerd. De traditionele tl-buis heeft een kleurweergave van circa 82 Ra. De totale lichtopbrengst van een lamp wordt uitgedrukt in lumen. Hoe hoger de lumen waarde, hoe meer licht de lamp produceert.